Tuesday 25 September 2007

STONER drugi DOOHAN ?

Mick Doohan


Znan je svetovni prvak v razredu motoGP saj je Avsralec Casey Stoner na VN Japonske osvojil dovolj veliko število točk, da je svojo prednost povečal na neulovljivo pred edinim zasledovalcem Valentinom Rossijem in tako 3 dirke pred koncem v svoj žep pospravil najprestižnejšo lovoriko v svetu motociklizma. Pa vendarle, kdo pravzaprva je Casey Stoner?


Le kdo bi si mislil, da se bo 16 oktobra 1985 rodil deček, ki bo leta 2007 krojil usodo motociklizma in se 23 sptembra 2007 zapisal med nesmrtnike, ki so osvojili naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Pravzaprav ga je v dirkaški del športa polnega benciskih hlapov in smradu po žganih gumah pripeljala sestra, ki je takrat dirkala v Avstralskem dirt track prvenstvu. S 4 leti je Casey odpeljal že svojo prvo dirko in ko je dopolnil 14 let je imel že več kot 70 zmag na različnih dirkah po Avstraliji.


Casey s pokali iz dirt track dirk


Takrat so se s starši odločili, da je pripravljen, da zapusti rodno Avstralijo in se pomeri na evropskih tleh, saj pravzaprav v deželi kengurujev ni primernega tekmovanja iz katerega bi si lahko naredil vidnejšo kariero. Tako je Casey leta 2000 prvič ugledal evropska dirkaška tla in se v razredu do 125 ccm pomeril na Španskih in Angleških prvenstvih. Že v prvem evropskem dirkaškem letu ga je opazila španska legenda motociklizma Alberto Puig ( trenutni menedžer Danija Pedrose) in ga povabil k sodelovanju v španski ekipi Telefonica Muvistar. Z uspešnimi nastopi tako v Španski, kot v Angleški diviziji je dobil dve Wildcard vstopnici za motoGP dirko v razredu 125 ccm na VN Anglije in VN Avstralije. Njegova predanost in zavzetost do dirk se je leta 2003 obrestovala, saj je prestopil k ekipi Lucia Ceccinella in tako že v svoji krstni sezoni med svetovno elito v razredu do 125 ccm naredil vtis na vse in ob koncu osvojil končno 8 mesto z eno zmago in tremi drugimi mesti. Leta 2004 je prestopil k ekipi KTM, osvojil še nekaj stopničk in končal sezono na 5 mestu, kar je bilo dovolj, da ga je Lucio ponovno povabil k sodelovanju z njegovo ekipo, tokrat v razredu 250 ccm.


Debitantska sezona v razredu do 125ccm pod okriljem Lucia Ceccinella


2 sezona v razredu do 125 ccm tokrat na KTM


Razred do 250 ccm v katerem se je tudi boril za naslov prvaka z Daniem Pedroso


Stopničke v razredu do 250 ccm


Prestop, ki ga je Casey naredil v težjo kategorijo je bil le plod uspehov, saj je bil vse do domače dirke v Avstraliji eden od glavnih konkurentov za naslov prvaka, vendar pa ga je padec pred lastnim občinstvom stal pomembnih točk in tako si je Španec Pedrosa priigral neulovljivo prednost, kar je pomenilo za Caseya končno 2 mesto. Pa vendar ga to ni ustavilo od nadaljnih uspehov. Z isto ekipo LCR so se naslednje leto preselili v elitni razred motoGP, kjer je poleg velikemu števila odstopov dodal še 2 mesto in tako ob koncu sezone končal na 8 mestu.


Debitantska sezona v razredu motoGP spet pod okriljem Lucia Ceccinella
(tokrat na Hondi RC211V )


Prve stopničke v elitnem razredu ( VN Turčije 2. mesto )


Casey in njegova žena Adriana


Končna uvrstitev Caseya je za direktorja športnega oddelka Ducatija Livia Suppa pomneila dovolj, da je nekaj videl v avstralskem mladeniču in ga povabil k sodelovanju k projetku Ducati Corse za leto 2007 in 2008. Poteza se je izkazala za rudnik zlata in tako je Casey v letu 2007 po 8 zmagah, enemu 2. mestu in dveh 3. mestih pripeljal svoje sanje in sanje Ducatija do naslova svetovnega prvaka med posemzniki in konstruktorji v elitnem razredu motoGP. Za konec nam ustaneta le še dva vprašanja, ali lahko Casey Stoner nadomesti 4-kratnega svetovnega prvaka Avstralca Micka Doohana in ali lahko celo pričakujemo, da je sedaj čas Stoner-manie. Na to vprašanje lahko odgovori samo en mož in to je novi svetvoni prvak Casey Stoner, ki si je ta naslov več kot zaslužil!


Casey na Ducatiju, dobitna kombinacija letošnje sezone


Prva dirka za Ducati, prva zmaga ( VN Qatarja )


Prizor, ki smo ga gledali na večini dosedaj odpeljanih dirk




6. mesto je bilo dovolj za osvojitev naslova že na VN Japonske


Letošnji naslov je šel v njegove roke



5 comments:

  1. za koga zdej navijaš? oz. za koga mislš, da boš naslednjo sezono? še skoz rossija? :)

    ReplyDelete
  2. Itaq da za Rossija, zanga bom naviju še takr k bo v upokoju =. Drgač pa kar se tiče Stonerja si je zaslužu naslov, glede na to kako ga je lan dubu Hayden

    ReplyDelete
  3. no, sam tok da se ve ;) kašne so pa tvoje napovedi za drugo sezono?

    ReplyDelete
  4. Moje napovedi, dejmo počakat do konca sezone pa naedim povst o tem =)

    ReplyDelete

Vse fotografije na tej spletni strani so avtorsko delo. Prepovedana je kakršnakoli objava brez dovoljenja avtorja. Kršitve bodo sodno preganjane. Nedovoljena uporaba materiala se zaračuna 300€ na enoto