Thursday 6 September 2007

STAR GATE



Ker smo v 21 stoletju in v 3 tisočletju in nam je na voljo takšna ali drugačna tehnologija in ker nas obdaja neomejena domišlija se rodijo nanizanke , ki ponavadi presegajo marsikatero domišljijo in fantazijo. Tako danes spremljamo nanizanke, kot so naprimer: Eureka, Battlestar Galactica, Smallvile, Heroes in konec konce najbolje gledana in grafično podkovana serija Star Gate SG1 in trenutno se vzpenjajoča njena mala sestrica StarGate ATLANTIS .

Predvidevam, da ima vsak od nas neko nanizanko, ki jo rad pogleda, če ne ravno znanstveno fantastičo, pa najverjetneje komično, kot so bili naprimer Friends, al pa Princ from Bal Air. Torej ubistvu sm dons meu namen mal napisat o nanizankama, ki ju spremlam že dlje časa oz sm kr mal frik na to. Verjetno ste že sami ugotovili da gre za StarGate oz. Zvezdna Vrata.

Vse se je začelo leta 1994, ko je luč sveta ugledal film StarGate, v katerem je glavno vlogo igral Kurt Rusell, ki je tudi odigral vlogo Jacka O'neilla. Nekaj let po premieri filma natančno leta 1997 pa se je rodila nanizanka StarGate SG1, ki je kmalu prerasla v najbolj gledano nanizanko na Ameriški televiziji Scifi. Zvezdna vrata, kot ji pravimo po slovensko, je po 10 letih podrla še zadnji rekord in tako iz večne lestvice največ posnetih epizod izrinila vsem znane X-files. V 10 letih so posneli nekaj več kot 200 epizod in si seveda pridobili milijone oboževalcev po celem svetu.

Sama nanizanka temelji na potovanju skozi portal, ki omogoča prehode med različnimi svetovi oz planeti, ter tudi galaksijami. Ubistvu se tej stvari fizikalno reče črvina, ki naj bi v resnici lahko obstajala, vendar smo tehnološko premalo razviti, da bi jo lahko vzpostavili in kot drugo smo ljudje oz telo, ki je sestavljeno iz mesa in krvi, ki pa take sile seveda nebi preneslo. (posneli so tudi epizodo v kateri prikažejo, kaj je možno v realnosti in kaj ne, zanimivo ni kaj)

StarGate - z odprto črvino ( wormhole)

Glavni namen nanizanke je raziskovati in odkrivati nove svetove, ter navezovati nova prijatelstva in zavezništva z ljudi, ki živijo na teh svetovih. Glavni akterji v nanizanki so Jack O'neill, Samantha Cartec, Teal'c, Daniel Jackson po 8 letih delovanja nanizanke pa se jim pridružijo še, Vala Mal Doran, Hank Landry in Cameron Mitchell. Nanizanka je po 7 letih delovanja prišla tako daleč, da se je nekako morala razdeliti v dva dela, saj si je namreč glavni producent Robert C. Cooper, domislil da bi bilo fino, če bi v vse to potegnil še mit o izgubljenem mestu Atlantidi. Tako je sedaj SG1 dobil sorodno dušo Atlantis. Obe nanizanki sta med seboj povezani, razlika je v tem, da se SG1 dogaja v našem lastnem osončju, medtem ko je izgubljeno mesto Atlantis, v nanizanki to mesto celo leti, v oddaljeni galaksiji Peagasis.


Atlantis je tehnološko najbol izpoplnjeno mesto . Ubistvu naj bi ga naredila civilizacija, ki naj bi na zemlji izumrla zaradi kuge, v nanizanki se imenujejo Starodavni oz Aciant's. Ker je po treh letih od premiere Atlantida presegla gledanost SG1, se je vodstvo na tleviziji SciFi odločilo, da prvotne nanizanke ne bo več nadaljevalo. Torej nas po 11 letih delovanja zapušča najbolj gledana znanstevna fantastična serija. Vendar kot zatrjujejo vrhovni ljudje pri MGM Studios se SG1 še ne poslavlja. Ravno sedaj snemajo prvi film, ki bo nadomestil nanizanko. Tako naj bi za vse fane in ne fane posneli vsako leto en film, ki bi nadaljeval zgodbo. Zatorej friki kot sem jaz, komaj čakamo konec leta 07 ali leto 2008, ko naj bi bila premiera filma, ki nadaljuje zgodbo o ekipi SG1.

Za konec pa še cast:

SG1
Jack O'neill ( najverjetneje se ga spominjate kot McGayverja =) )


Samantha Carter ( znanstvenica, ki ponavad najde rešitev, če gre kej narobe pri tehniki)


Teal'c ( G'auld, s katerim ni varno češn zobat)


Daniel Jackson ( zgodovinar, tip k oblada vse kar se tiče zgodovine, kultur itd.)


Cameron Mitchell ( v 9 sezoni prevzame vodstvo nad ekipo SG1 )


Vala Mal Doran (zapeljiva tatica, dekle s katero se splača češne zobat =) )


Hank Landry ( v 9 sezoni zamenja O'neilla na mestu Generala)

Atlantis:

Elizabeth Weir ( voditeljica odprave v Atlantisu)


John Shepard ( vodja raziskovalne ekipe)


Teyla Emmagan (prebivlka planeta iz Pegasis galaksije)


Rodney Mckay (znanstvenik, k nej bi vse vedu, ego pa to =) )


Ronen Dex ( en madafaka, s katerim je fajn bit frend )


Aiden Ford (em trenutn je missing, ampak tle nkol ne veš)


Carson Beckett ( dohtr, žou že pokojn)


Steven Caldwell ( poveljnik vesoljske bojne ladje Daedalus)

Če vas pa kej več zanima, si pa poglejte sami, ne bo vam žau, posebej tistim, ki obožujete dobro domišlijo, ali pa tistim, ki ste gledal Star Track ali Enterprise. Mene namreč tudi starejši deli, ki sem jih videl najman trikrat spravijo v dobro voljo posebaj v težkih dneh. Če ne drugega vas bo vsaj McGayver oz O'neill nasmejal !!

LP Grega

No comments:

Post a Comment

Vse fotografije na tej spletni strani so avtorsko delo. Prepovedana je kakršnakoli objava brez dovoljenja avtorja. Kršitve bodo sodno preganjane. Nedovoljena uporaba materiala se zaračuna 300€ na enoto